Pengaruh Kemahiran Komunikasi dan Kemahiran Penyelesaian Masalah Terhadap Kesediaan Kerja Pelajar Tahun Akhir Kolej Vokasional Bidang Kulinari: The Influence of Communication Skills and Problem-Solving Skills on the Work Readiness among Final Year Students in Culinary at Vocational College - Nasaruddin, Ruzaini Nadira; Wan Muda, Wan Hanim Nadrah; Ismail, Nurtasnim (Online Journal for TVET Practitioners, 2025)
Malay:Pendidikan dan Latihan Teknikal Vokasional (PLTV) memainkan peranan yang besar dalam melahirkan tenaga kerja mahir dan separa mahir bagi memenuhi keperluan industri. Bagi membangunkan negara dari aspek ekonomi dan pelancongan, tenaga kerja dalam bidang ini harus dilengkapi dengan kemahiran-kemahiran kebolehkerjaan. Kemahiran kebolehkerjaan meliputi aspek kemahiran kerja berpasukan, komunikasi, penyelesaian masalah, pemikiran kritis, kepimpinan dan lain-lain. PLTV telah menyediakan modul-modul bagi meningkatkan tahap kemahiran kebolehkerjaan pelajar seperti Modul Core Abilities. Oleh itu, kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti tahap kemahiran kerja berpasukan, komunikasi dan penyelesaian masalah yang terdapat dalam diri pelajar tahun akhir kolej vokasional bidang Seni Kulinari sebelum mereka memasuki industri dan mengenalpasti kemahiran yang boleh mempengaruhi kesediaan kerja pelajar tersebut. Reka bentuk kajian ini adalah kajian tinjauan dengan menggunakan pendekatan kuantitatif. Seramai 240 responden yang terdiri daripada pelajar tahun akhir kohort 2021 kolej vokasional bidang Seni Kulinari menjawab soal selidik yang disebarkan melalui Google Form. Teknik persampelan yang digunakan bagi memilih sampel kajian adalah teknik rawak berstrata. Kajian telah dianalisis menggunakan analisis deskriptif  dan analisis infrensi iaitu ujian regresi pelbagai. Analisis skor min dan sisihan piawai telah menunjukkan tahap kemahiran kerja berpasukan, komunikasi dan penyelesaian masalah berada pada tahap yang tinggi. Hasil ujian regresi pelbagai telah mendapati kemahiran komunikasi dan kemahiran penyelesaian masalah dapat mempengaruhi kesediaan kerja pelajar tahun akhir kolej vokasional bidang Seni Kulinari. Secara keseluruhan kesediaan kerja pelajar tahun akhir bidang Seni Kulinari berada pada tahap yang tinggi dari aspek kemahiran kerja berpasukan, komunikasi dan penyelesaian masalah.English:Technical and Vocational Education and Training (TVET) plays an important role in producing skilled and semi-skilled workforce to meet the needs of the industry. In order to develop the country from the economic and tourism aspects, the workforce in this field should be equipped with employability skills. Employability skills include aspects of teamwork, communication, problem solving, critical thinking, leadership and others. TVET has provided modules to improve students' employability skills such as the Core Abilities Module. Therefore, this study aims to identify the level of teamwork, communication and problem solving skills found in final year vocational college students in the field of Culinary Arts before they enter the industry and identify skills that can affect the student's work readiness. The research design is a survey study using a quantitative approach. 240 respondents from final year students of the 2021 batch of vocational colleges in the Culinary Arts discipline answered the questionnaire distributed through Google Form. The sampling technique used to select the study sample is a stratified random technique. The study was analyzed using descriptive analysis and inferential analysis which is multiple regression tests. Analysis of the mean score and standard deviation has shown that the level of teamwork, communication and problem solving skills is at a high level. The results of multiple regression tests have found that communication skills and problem solving skills can influence the work readiness of final year vocational college students in the field of Culinary Arts. In conclusion, the work readiness of final year Culinary Arts students is at a high level in terms of teamwork, communication and problem solving skills.