Amalan Terbaik Dalam Rekabentuk Aplikasi M-Pembelajaran: Best Practices in M-Learning Application Design - Mohamad, Marlina (Online Journal for TVET Practitioners, 2023)
Abstrak: Hasil kajian lepas mengenai keberkesanan pembelajaran atas talian menunjukkan dapatan yang tidak selari. Ini disebabkan oleh kebanyakan aplikasi yang dibangunkan tidak menitik beratkan rekabentuk yang berkesan. Jadi amalan terbaik ini telah dikumpulkan melalui dokumen analisis dari buku dan artikel jurnal bagi membantu perekabentuk dan pembangun aplikasi e-pembelajaran untuk menghasilkan aplikasi yang berkesan. Terdapat tiga perkara utama yang perlu dititikberatkan dalam rekabentuk aplikasi e-pembelajaran iaitu rekabentuk antaramuka, rekabentuk isi kandungan dan rekabentuk interaksi. Dalam rekabentuk antaramuka, antara perkara yang dinilai ialah bagaimana cara menghasilkan antaramuka yang dapat menggunakan beban kognitif dengan berkesan. Rekabentuk isi kandungan, apakah teori pembelajaran dan pengajaran yang sesuai diaplikasikan supaya pengalaman pembelajaran menjadi sesuatu yang bermakna. Bagi rekabentuk interaksi pula, penting untuk tingkahlaku sesebuah aplikasi dapat diramal, dijangkakan, dan boleh digunakan. Rekabentuk interaksi yang baik menunjukkan ciri-ciri-ciri seperti mudah digunakan, cekap, selamat, mudah dipelajari dan mudah diingat bagaimana menggunakannya. Walaupun amalan terbaik ini masih tidak menyeluruh, namun ia dapat membantu pembangun aplikasi pembelajaran, guru, pengajar, pensyarah atau jurulatih supaya dapat menyediakan bahan pembelajaran secara atas talian dan rekabentuk aplikasi e-pembelajaran dengan berkesan dan menarik. Abstract: The results of previous studies on the effectiveness of online learning show inconsistent findings. This is due to the fact that most applications that are developed do not emphasize effective design. So, the best practices have been collected through analysis documents from books and journal articles to help designers and developers of e-learning applications to produce effective applications. There are three main things that need to be emphasized in the design of e-learning applications, namely interface design, content design and interaction design. In interface design, one of the things evaluated is how to produce an interface that can use cognitive load effectively. Whereas, for content design, what is the appropriate learning and teaching theory to be applied so that the learning experience becomes something meaningful. As for interaction design, it is important for the behavior of an application to be predictable, expected, and usable. Good interaction design shows characteristics such as easy to use, efficient, safe, easy to learn and easy to remember how to use it. Although this best practice is still not comprehensive, it can help learning application developers, teachers, instructors, lecturers or trainers to provide online learning materials and design e-learning applications effectively and attractively.