Pengalaman Pembimbing Instruksional Pendidikan dan Latihan Teknikal Vokasional (PLTV) dalam Menyokong Refleksi Pengajaran Guru Reka Bentuk dan Teknologi (RBT): The Experience of Vocational Technical Education and Training Instructional Mentors (TVET) in Supporting the Teaching Reflection of Design and Technology Teachers (RBT) - Ramli, Rahmat; Mohamad Hisyam bin Mohd Mohd Hashim , (Online Journal for TVET Practitioners, 2023)
Abstrak: Pembimbing instruksional menunjukkan kesan ke atas amalan pengajaran guru melalui sokongan yang mereka tawarkan kepada guru melalui kerjasama bagi mempromosikan amalan reflektif. Kajian ini bertujun menganalisis dan menjelaskan tentang bagaimana SISC+ PLTV bekerjasama dengan guru RBT bagi menggalakkan refleksi guru berbantukan perisian analisis kualitatif ATLAS.ti 9. Kajian kualitatif fenomenologi ini menggunakan kaedah temu bual separa berstruktur bersama tiga orang Pembimbing Pakar Peningkatan Sekolah (SISC+) Pendidikan dan Latihan Teknikal Vokasional (PLTV) di daerah Batu Pahat, Johor untuk menerangkan pengalaman langsung mereka bekerjasama untuk menggalakkan refleksi pengajaran guru Reka Bentuk dan Teknologi (RBT). Penemuan daripada kajian ini telah membuktikan bahawa SISC+ PLTV merupakan medium untuk memudahkan konsultasi bimbingan yang mempromosikan amalan reflektif pengajaran guru RBT. Abstract: Instructional coachs demonstrate an impact on teachers' teaching practices through the support they offer to teachers through collaboration to promote reflective practice. This study aims to analyze and explains how SISC+ TVET collaborates with RBT teachers to promote teacher reflection with the help of qualitative analysis software ATLAS.ti 9. This phenomenological qualitative study uses a semi-structured interview method with three School Improvement Specialist Coach (SISC+) Vocational Technical Education and Training (TVET) in the Batu Pahat district, Johor to describe their direct experiences working together to promote reflection on the teaching of Design and Technology teachers (RBT). Findings from this study have proven that SISC+ TVET is a medium to facilitate guidance consultation that promotes the reflective practice of teaching RBT teachers.