Pengaruh Peranan Ibu Bapa Terhadap Kemasukan Pelajar Ke Institusi Teknikal dan Vokasional: Satu Kajian Tinjauan Sistematik: The Influence of Parents' Roles on Student Admission to Technical and Vocational Institutions: A Systematic Review Study - Mohd Nawi, Mohd Zulfakar; Mohd Anuar, Muhammad Huzaifah (Online Journal for TVET Practitioners, 2023)
Abstrak: Hari ini, masih terdapat masyarakat yang masih membincangkan tentang isu pendidikan teknikal dan vokasional. Melihat rendah kepada keupayaan pendidikan ini, persoalan yang timbul ialah untuk mengetahui persepsi masyarakat terutamanya ibu bapa terhadap penerimaan Pendidikan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET). “Adakah mereka tahu dan mengikuti dari semasa ke semasa perkembangan pendidikan vokasional ini?”. Tujuan kajian ini dijalankan adalah untuk mengkaji pengaruh peranan ibu bapa terhadap kemasukan pelajar ke institusi teknikal dan vokasional. Dengan menggunakan teknik tinjauan literaratur bersistematik (SLR), pengkaji menggunakan beberapa pengkalan data elektronik yang terkenal untuk mencari artikel jurnal yang dikaji bermula dari tahun 2015 hingga 2022 iaitu Education Resource Information Centre (ERIC), Emerald Insight, Connected Paper, Google, Google Scholar, Sagepub, ResearchGate dan Academia. Sebanyak 20 buah artikel didapati menepati kriteria yang ingin dikaji. Dapatan menunjukkan sokongan ibu bapa datang dalam pelbagai bentuk dan antara sub tema yang diperoleh daripada tema sokongan ibu bapa ialah penglibatan aktif, kasih sayang, pembentukan disiplin dan pengaruh minat. Namun begitu, kajian ini didapati terhad dan banyak yang memfokuskan kepada pengaruh ibu bapa dan kecemerlangan akademik pelajar. Justeru itu, kajian lanjutan menggunakan kaedah eksperimen untuk menyiasat intervensi untuk memupuk minat pelajar sekolah menengah terhadap institusi TVET perlu dijalankan. Abstract: Today, there are still communities that still discuss vocational education. Looking down on the ability of this education, the question that arises is to know the perception of the community (parents) towards the acceptance of Technical and Vocational Education and Training (TVET). "Do they know and follow from time to time the development of this vocational education?". The purpose of this study is to examine the influence of the role of parents on the admission of students to technical and vocational institutions. By using a systematic literature review (SLR) technique, the researcher used several well-known electronic databases to find journal articles that were studied starting from 2015 to 2022, namely Education Resource Information Center (ERIC), Emerald Insight, Connected Paper, Google, Google Scholar, Sagepub, ResearchGate and Academia. A total of 20 articles were found to meet the criteria to be studied. Findings show that parental support comes in various forms and among the sub-themes derived from the theme of parental support are active involvement, love, discipline formation and the influence of interest. However, these studies are limited and many focus on the influence of parents and student academic excellence. Therefore, further research using experimental methods to investigate interventions to foster high school students' interest in TVET institutions should be conducted.