KEBERKESANAN PENERAPAN ELEMEN SEKOLAH RIMBA DALAM PEMBELAJARAN DARI ASPEK AFEKTIF, KOGNITIF DAN PSIKOMOTOR DI SEKOLAH ORANG ASLI - Arifin, Mohd Syamim; Harun, Hairuddin (Online Journal for TVET Practitioners, 2016)
Kajian ini dijalankan bertujuan untuk menguji sejauh manakah keberkesanan penerapan elemen sekolah rimba (Forest School) dalam pembelajaran dari aspek afektif, kognitif dan psikomotor di sekolah orang asli. Kajian berbentuk kuasi-eksperimen ini dijalankan selama empat minggu di Sekolah Kebangsaan Batu 14, Tapah, Perak. Sampel kajian terdiri daripada 67 orang pelajar tahun lima yang dibahagikan kepada dua kumpulan iaitu 34 orang pelajar kumpulan kawalan dan 33 orang pelajar kumpulan rawatan. Data dipungut melalui tiga jenis instrumen iaitu set borang soal selidik, set soalan ujian pra dan pasca, serta set penilaian rubrik amali. Analisis data dibuat menggunakan perisian statistik IBM SPSS versi 21. Data dianalisis menggunakan teknik analisis deskriptif, manakala analisis ujian-t digunakan untuk menguji hipotesis kajian. Dapatan kajian menunjukkan penerapan elemen sekolah rimba dalam pembelajaran dapat meningkatkan prestasi pelajar dalam aspek afektif dan kemahiran, bukan dalam aspek kognitif.