Pengetahuan dan Kesedaran Kemahiran Hijau dalam Kalangan Pelajar UTHM: Knowledge and Awareness of Green Skills Among UTHM Students - SHAHARIN, NUR DIANA AZIMAH; Hamzah, Norhasyimah (Online Journal for TVET Practitioners, 2026)
Malay: Pengetahuan dan kesedaran mengenai kemahiran hijau adalah penting kerana ia membolehkan pelajar mengaplikasikan prinsip dan amalan lestari dalam kehidupan harian dan pekerjaan mereka, yang seterusnya menyumbang kepada kelestarian alam sekitar dan ekonomi yang mampan. Kajian ini bertujuan untuk mengkaji tahap pengetahuan dan kesedaran pelajar Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) terhadap pelaksanaan kemahiran hijau dalam Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET). Kajian ini menggunakan soal selidik untuk mengumpul data daripada pelajar yang terlibat dalam program TVET di UTHM. Soal selidik yang digunakan telah melalui proses pengesahan kandungan dan ujian kebolehpercayaan untuk memastikan ketepatan dan konsistensi data yang dikumpul. Seramai 125 responden dipilih untuk menjawab soal selidik yang diedarkan. Data yang diperoleh dianalisis menggunakan min dan sisihan piawai serta korelasi pearson untuk menentukan tahap pengetahuan dan kesedaran pelajar mengenai kemahiran hijau. Hasil kajian menunjukkan bahawa tahap pengetahuan dan kesedaran pelajar UTHM berada pada tahap yang tinggi, serta terdapat hubungan yang signifikan antara pengetahuan dan kesedaran pelajar terhadap kemahiran hijau, di mana pelajar yang mempunyai pengetahuan yang lebih tinggi tentang kemahiran hijau cenderung untuk mempunyai kesedaran yang lebih tinggi juga. Kajian ini mencadangkan bahawa program pendidikan dan latihan perlu memberi tumpuan yang lebih kepada aspek kemahiran hijau untuk meningkatkan kesedaran dan pengetahuan pelajar dalam usaha mencapai pembangunan lestari. Kesimpulannya, peningkatan pengetahuan dan kesedaran terhadap kemahiran hijau di kalangan pelajar TVET khususnya adalah kunci untuk memupuk masyarakat yang lebih bertanggungjawab terhadap alam sekitar dan mampu menghadapi cabaran global berkaitan kelestarian. English: Knowledge and awareness of green skills is important because it allows students to apply sustainable principles and practices in their daily lives and work, which in turn contributes to environmental sustainability and a sustainable economy. This study aims to examine the level of knowledge and awareness of Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) students towards the implementation of green skills in Technical and Vocational Education and Training (TVET). This study uses a quantitative method through questionnaires to collect data from students involved in the TVET program at UTHM. The questionnaires used have gone through a process of content verification and reliability testing to ensure the accuracy and consistency of the data collected total of 125 respondents were selected to answer the questionnaire distributed. The data obtained were analyzed using mean and standard deviation as well as Pearson correlation to determine the level of knowledge and awareness of students about green skills. The results showed that the level of knowledge and awareness of UTHM students was at a high level, and there was a significant relationship between students’ knowledge and awareness of green skills, where students with higher knowledge of green skills tended to have higher awareness as well. This study suggests that education and training programs should focus more on green skills aspects to increase students’ awareness and knowledge in order to achieve sustainable development. In conclusion, increasing knowledge and awareness of green skills among TVET students in particular is key to fostering a society that is more environmentally responsible and able to face global challenges related to sustainability.