Pendekatan Strategik Pengurusan Integrasi Teknologi dalam Pendidikan Vokasional: Strategic Approaches in the Management of Technology Integration in Vocational Education - Khirualadin, Muhammad Nurafiq Danish; Amiruddin, Mohd Hasril (Journal of TVET and Technology Review, 2025)
Malay:Penerimaan teknologi dalam Latihan Pendidikan Teknikal dan Vokasional (TVET) merupakan satu keperluan mendesak untuk memastikan institusi kekal relevan dan kompetitif dalam era Revolusi Industri 4.0. Kajian ini menjalankan sorotan sistematik terhadap 21 artikel yang tertumpu kepada strategi kepimpinan dan pengurusan dalam memastikan penerimaan teknologi berjaya dalam kalangan tenaga pengajar dan organisasi TVET. Hasil kajian menunjukkan bahawa kepimpinan transformasi, latihan berterusan, sokongan infrastruktur, dan pendekatan pengurusan yang strategik memainkan peranan penting dalam memperkukuh penerimaan teknologi. Kajian ini menyarankan supaya penerimaan teknologi ditangani secara holistik, melibatkan dasar pendidikan, peranan pentadbir, dan penglibatan komuniti industri bagi mencapai keberkesanan jangka panjang.English:The adoption of technology in Technical and Vocational Education Training (TVET) is an urgent need to ensure institutions remain relevant and competitive in the era of Industrial Revolution 4.0. This study conducted a systematic review of 21 articles that focused on leadership and management strategies in ensuring successful technology adoption among TVET teaching staff and organizations. The study's results show that transformational leadership, continuous training, infrastructure support, and a strategic management approach play a crucial role in strengthening technology adoption. This study suggests that technology adoption be addressed holistically, involving education policy, the role of administrators, and the involvement of the industry community to achieve long-term effectiveness.