Kajian Tinjauan Literatur Sistematik (SLR) Berkaitan Persepsi Industri Terhadap Kemahiran Insaniah Pelajar TVET: Systematic Literature Review (SLR) Study on Industry Perceptions of TVET Students’ Soft Skills - MOHD NAWI, MOHD ZULFAKAR (Journal of TVET and Technology Review, 2026)
Malay : Kajian ini dijalankan bagi meneliti Persepsi Industri Terhadap Kemahiran Insaniah Graduan TVET dalam meningkatkan kebolehpasaran seiring dengan cabaran industri semasa. Dengan menggunakan teknik tinjauan literatur bersistematik (SLR) sebanyak 35 sumber data yang dikenalpasti, namun hanya 20 sumber yang digunakan untuk kajian ini selepas menjalani proses penapisan berdasarkan kebolehcapaian bahan, julat tahun serta kesesuian kandungan terhadap apa yang hendak di kaji. Pengumpulan data yang melibatkan 20 artikel diperolehi daripada beberapa pangkalan data utama seperti Google Scholar, ResearchGate dan lain-lain. Dapatan kajian ini, kemahiran insaniah semkain diiktiraf sebagai faktor utama dalam menentukan kebolehpasaran graduan TVET khusunya dalam menghadapi cabaran IR 4.0 sekaligus menuntut pengukuhan kurikulum dan penglibatan industri dalam silibus pendidikan. English : The study was conducted to examine industry perceptions of the importance of soft skills in enhancing employability among TVET graduates, in line with current industrial challenges. Using a systematic literature review (SLR) approach, a total of 35 data sources were initially identified; however, only 20 sources were selected after a screening process based on accessibility, publication year range, and relevance to the study focus. Data collection involved 20 articles obtained from several major databases, including Google Scholar, ResearchGate, and other relevant sources. The findings indicate that soft skills are increasingly recognized as a key determinant of TVET graduates’ employability, particularly in addressing the challenges of IR 4.0, thereby highlighting the need for curriculum strengthening and greater industry involvement in TVET education syllabus.