Penggunaan ChatGPT Sebagai Pemudahcara atau Pengganti Guru? Using ChatGPT as a substitute for a Facilitator or Teacher? - Ab Halim, Fazlinda (Journal of TVET and Technology Review, 2025)
Malay: Perkembangan pesat kecerdasan buatan (AI) khususnya ChatGPT telah membawa perubahan signifikan dalam bidang pendidikan, termasuk Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET). Kajian ini membincangkan isu kebergantungan pelajar terhadap ChatGPT, peranan teknologi pendidikan dalam menyokong proses pembelajaran, serta impaknya terhadap bidang teknologi pendidikan dan profesion keguruan. ChatGPT menawarkan pelbagai kelebihan seperti akses maklumat segera, pembelajaran diperibadikan, sokongan penghasilan bahan pengajaran dan automasi tugasan rutin guru. Namun demikian, wujud kebimbangan berkaitan penyalahgunaan, ketepatan maklumat, isu plagiat, privasi data, serta perubahan terhadap peranan tradisional guru sebagai pendidik, pembimbing dan pembentuk nilai. Dapatan menunjukkan bahawa walaupun ChatGPT merupakan alat bantu yang berkesan dalam pengajaran dan pembelajaran, ia tidak mampu menggantikan interaksi manusia, bimbingan emosi, dan nilai pedagogi yang dibawa oleh guru. Oleh itu, penggunaan AI dalam pendidikan perlu dilaksanakan secara beretika, seimbang dan berhemah agar ia benar-benar berfungsi sebagai pemudah cara yang meningkatkan kualiti pengajaran dan pembelajaran, bukan sebagai pengganti guru. English: The rapid advancement of artificial intelligence (AI), particularly ChatGPT, has introduced substantial transformations within the education sector, including Technical and Vocational Education and Training (TVET). This study examines students’ growing dependence on ChatGPT, the role of educational technology in facilitating learning, and the broader implications for the field of educational technology and the teaching profession. ChatGPT offers notable benefits such as immediate access to information, personalized learning experiences, enhanced support for instructional material development, and the automation of routine teaching tasks. Nevertheless, concerns persist regarding potential misuse, information accuracy, plagiarism, data privacy, and shifts in the traditional functions of teachers as educators, mentors, and moral guides. The findings suggest that although ChatGPT serves as an effective supplementary tool in teaching and learning, it cannot replace human interaction, emotional guidance, and the pedagogical values that teachers embody. Consequently, the integration of AI in education must be approached ethically and judiciously to ensure that it enhances instructional quality rather than displacing the essential role of teachers.