Penggunaan Teknologi dalam Pengurusan TVET: Use of Technology in TVET Management - Hazimah Ibrahim; Ismail, Nurtasnim (Journal of TVET and Technology Review, 2025)
Malay: Artikel ini membincangkan peranan teknologi dalam mengubah landskap pendidikan teknikal dan latihan vokasional (TVET) di era Industri 4.0. Kajian ini meneliti bagaimana teknologi, terutamanya alat digital seperti Sistem Pengurusan Pembelajaran (LMS) dan alat ICT, telah meningkatkan kualiti pengajaran, pembelajaran, dan pengurusan dalam institusi TVET. Fokus utama adalah pada peranan kepimpinan dan pengurusan dalam menggerakkan integrasi teknologi ini untuk memastikan pendidikan yang relevan dengan keperluan industri moden. Selain itu, kajian ini juga mengkaji cabaran yang dihadapi dalam pengimplementasian teknologi, termasuk jurang digital dan penolakan terhadap perubahan, serta strategi untuk mengatasi halangan tersebut. Melalui analisis literatur yang melibatkan pelbagai kajian dan artikel, kajian ini menggariskan pentingnya perancangan yang menyeluruh, latihan berterusan untuk pengajar, dan penglibatan semua pihak berkepentingan dalam memastikan kejayaan transformasi digital dalam TVET. Kesimpulannya, kajian ini menekankan bahawa pengurusan yang berkesan dan kepimpinan yang inovatif adalah kunci untuk mempercepatkan penggunaan teknologi dalam TVET, seterusnya meningkatkan kualiti pendidikan dan memperkasakan tenaga kerja digital. English: This journal discusses the role of technology in transforming the landscape of Technical and Vocational Education and Training (TVET) in the era of Industry 4.0. This study examines how technology, particularly digital tools such as Learning Management Systems (LMS) and ICT tools, has enhanced the quality of teaching, learning, and management within TVET institutions. The main focus is on the role of leadership and management in driving the integration of these technologies to ensure education that is relevant to the needs of modern industry. Additionally, this study explores the challenges faced in the implementation of technology, including the digital divide and resistance to change, as well as strategies to overcome these barriers. Through a literature analysis involving various studies and articles, this research outlines the importance of comprehensive planning, continuous training for instructors, and the involvement of all stakeholders to ensure the success of digital transformation in TVET. In conclusion, the study emphasizes that effective management and innovative leadership are key to accelerating the use of technology in TVET, ultimately improving the quality of education and empowering the digital workforce.