Amalan Terbaik dalam Pengurusan Institusi TVET: Best Practises of TVET Management Institutions - Nur Ihwani Baharuddin; Yasak, Zurina (Journal of TVET and Technology Review, 2025)
Malay: Jurnal artikel ini menyelidik amalan-amalan baik yang membantu keberkesanan pengurusan dalam institusi Teknikal dan Vokasional (TVET). Amalan-amalan baik yang telah dikumpulkan untuk meningkatkan keberkesanan pengurusan TVET ialah amalan transformasi dalam pengurusan TVET dan pematuhan standard ISO, pengurusan sumber manusia, pengurusan kewangan, autonomi dalam pengurusan, pengurusan aset dan risiko, nilai tambah pelajar dan pengurusan koperat. Hasil kajian literatur sistematik dengan 20 buah artikel yang digunakan melalui platform secara atas talian iaitu melalui enjin carian Google Scholar, Semantic dan Mendeleymendapati amalan- amalan baik ini menyokong serta dapat memberikan halaju pada pengkaji akan datang bagi tujuan pemambahbaikan aspek pengurusan institusi pada masa hadapan. English: This journal article investigates the best practices influencing the effectiveness of management in Technical and Vocational Education and Training (TVET) institutions. There are transformation practices, compliance with ISO standard practices, human resources management, financial management, autonomy in management, asset management and risk management, student value-added and corporate management. The results of a systematic literature review with 20 articles used through an online platform, namely Google Scholar, Semantic and Mendeley search engines, found that these good practices support and can provide momentum to future researchers to improve aspects of institutional management in the future.