Cabaran Kepimpinan Institusi TVET dalam Kepimpinan 4.0 dan Dunia VUCA: Sorotan Literatur - Nurtasnim Ismail; Siti Nurmadinah Mohamed Nor (Journal of TVET and Technology Review, 2024)
Kajian sistematik literatur ini secara kritis mengkaji penyelidikan sedia ada yang berkaitan dengan kesediaan dan cabaran yang dihadapi oleh pemimpin di institusi Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) di tengah-tengah pengaruh transformatif Kepimpinan 4.0, Revolusi Perindustrian 4.0 dan dunia VUCA (Volatility, Uncertainty, Complexity, and Ambiguity). SLR ini mensintesis pelbagai artikel ilmiah, kajian empirikal dan rangka kerja konseptual yang komprehensif untuk memberikan pemahaman yang mendalam tentang dimensi pelbagai rupa yang membentuk landskap kepimpinan TVET. Analisis merangkumi tema seperti penyepaduan prinsip Kepimpinan 4.0 dalam kepimpinan TVET, kesediaan pemimpin untuk mengharungi kerumitan Revolusi Perindustrian 4.0, dan strategi yang digunakan untuk menghadapi cabaran dalam dunia VUCA. Dengan mensintesis penemuan empirikal dan mengenal pasti jurang dalam literatur, SLR ini menyumbang kepada pemahaman yang pelbagai tentang keadaan pengetahuan semasa berkenaan kepimpinan TVET dalam konteks kemajuan teknologi dan ketidaktentuan global. SLR ini memberikan pandangan berharga untuk sarjana, pengamal dan penggubal dasar yang bertujuan untuk meningkatkan kesediaan pemimpin TVET dan menangani cabaran yang ditimbulkan oleh landskap pendidikan dan perindustrian yang berkembang pesat.