Peranan Kecerdasan Emosi dalam Kepimpinan dan Pengurusan TVET: Role of Emotional Intelligence in Leadership and Management in TVET - Sern, Lai Chee (Journal of TVET and Technology Review, 2024)
Malay: Kecerdasan Emosi (EI) memainkan peranan penting dalam kepimpinan dan pengurusan, terutamanya dalam konteks Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET). Kajian ini mengkaji peranan EI dalam meningkatkan amalan kepimpinan dan pengurusan di institusi TVET. Dengan meneliti literatur terkini, kajian ini menyoroti bagaimana keupayaan untuk mengenali, memahami, dan mengurus emosi diri sendiri dan orang lain boleh meningkatkan keberkesanan kepimpinan dan pengurusan. Dapatan kajian menunjukkan bahawa EI mempunyai impak yang signifikan dalam aspek komunikasi, resolusi konflik, kohesi pasukan, pembuatan keputusan, budaya organisasi positif, dan pengurusan perubahan dalam TVET. English: Emotional Intelligence (EI) plays a crucial role in leadership and management, especially in the context of Technical and Vocational Education and Training (TVET). This study examines the role of EI in enhancing leadership and management practices in TVET institutions. In this research, systematic literature review was conducted through collection and analysis of data obtained from secondary sources. Out of 82 articles, 62 were excluded due to irrelavancy of topic and only 20 articles were included for further analysis. By reviewing recent literature, this study highlights how the ability to recognize, understand, and manage one’s own emotions and those of others can improve leadership and management effectiveness. The findings indicate that EI significantly impacts communication, conflict resolution, team cohesion, decision-making, positive organizational culture, and change management in TVET.