Pendekatan Jemaah Tabligh dalam Penyebaran Dakwah Kepada Masyarakat Islam di Malaysia: Preaching Approach of the Tabligh Congregation for Muslim Community in Malaysia - Abdul Khalim, Mustapahayuddin; Zainol, Nur Zainatul Nadra; Ahiar, Muhammad Hafizuddin (Journal of Social Transformation and Regional Development, 2023)
Manusia dipertanggungjawabkan di atas muka bumi ini untuk menjadi seorang dai yang berperanan untuk berdakwah. Selain itu, peranan ini termasuklah meleraikan umat manusia dari sudut kemusyrikan kepada keimanan terhadap Allah SWT, merubah daripada mungkar kepada makruf, berusaha merubah situasi negatif kepada positif, mencegah dari perbuatan keji dan mungkar kepada menegakkan kebenaran serta mencari kebahagiaan di dunia dan akhirat. Namun dalam menyempurnakan agama dengan cara menyebarkan dakwah bukanlah satu tugas yang mudah namun tidak susah. Perkara ini selari dengan kehendak Allah SWT yang telah menetapkan hidup manusia ini hanyalah untuk mengabdikan diri kepada-Nya. Justeru, kajian ini berusaha mengetengahkan hal berkaitan pendekatan dakwah Jemaah Tabligh dalam membentuk motivasi dalam kalangan masyarakat. Kajian perpustakaan dengan mengaplikasikan metode analisis data dan kandungan digunakan bagi mencapai objektif kajian ini. Hasil kajian mendapati bahawa terdapat beberapa metode dan prinsip yang digunakan oleh Jemaah Tabligh dalam urusan berdakwah kepada golongan masyarakat. Implikasi kajian ini memberi serba sedikit input kepada masyarakat untuk menyedari bahawa pendekatan Jemaah Tabligh merupakan salah satu mekanisme terbaik dalam penyebaran dakwah Islam.Man is responsible on this earth to be a dai who has the role in Islamic preaching. In addition, this role includes disbanding mankind from polytheism to faith in Allah SWT, changing from evil to good, trying to change negative situations to positive, preventing from heinous and evil acts to upholding the truth and finding happiness in this world and the hereafter. However, spreading Islamic preaching is not an easy task but it is not difficult. This matter is in line with the will of Allah SWT who has determined that human life is only to devote oneself to Him. Therefore, this article tries to highlight matters related to the preaching approach of the Tabligh Congregation in forming Islamic preaching among muslim community in Malaysia. This article applies library research and content analysis methods to collect data. Meanwhile, thematic analysis is used for data analysis. The results of the study found that there are several methods and principles used by the Tabligh Congregation in preaching to the community. The implications of this study provide a little input to the community to realize that the Tabligh Congregation approach is one of the best mechanisms in the spread of Islamic preaching for muslim community in Malaysia