Ajaran Sesat Si Hulk: Ancaman kepada Akidah Ahli Sunnah Wal Jamaah di Malaysia: Heresy Si Hulk: Threat to Aqidah Ahli Sunnah Wal Jamaah in Malaysia - Mohamad Kharithah, Iffa Nabilla; Nur Zainatul Nadra Zainol, (Journal of Quranic Sciences and Research, 2024)
Malay:Ajaran sesat merupakan satu fenomena yang semakin membimbangkan di kalangan masyarakat di Malaysia masa kini. Fenomena ini bukan sahaja menggugat akidah, malah ia boleh memecahbelahkan masyarakat dengan amalan yang menyeleweng. Artikel ini bertujuan untuk mengkaji punca-punca kemunculan ajaran sesat Si Hulk, ciri-ciri yang membezakan ajaran sesat Si Hulk, serta kaedah penyebaran ajaran Si Hulk kepada masyarakat. Artikel ini menggunakan analisis kajian kes dan kandungan sebagai kaedah pengumpulan data. Analisis dapatan menggunakan analisis tematik dan diskriptif. Hasil kajian menunjukkan ajaran Si Hulk menggunakan produk sebagai agen penyebaran ajaran dan penggunaan media sosial bagi menyebarkan aktiviti kumpulan ini. Implikasi kajian menunjukkan, ajaran Si Hulk wajib dibendung supaya masyarakat tidak terpedaya dengan penyelewengan yang disebarkan. English:Heresy is a phenomenon that is becoming more and more worrying among society in Malaysia today. This phenomenon not only undermines belief, but it can also divide society with deviant practices. This article aims to examine the causes of the appearance of the heresy of The Hulk, the characteristics that distinguish the heresy of The Hulk, as well as the method of spreading the teachings of The Hulk to society. This article uses case study and content analysis as data collection methods. Analysis of findings using thematic and descriptive analysis. The results of the study show that Si Hulk's teachings use products as an agent of spreading teachings and the use of social media to spread the activities of this group. The implications of the study show that the teachings of The Hulk must be curbed so that the public is not deceived by the distortions that are spread.