Penggunaan Penapis Air di Malaysia: Analisis Isu dan Cabaran Berlandaskan Prinsip Halalan Toyyiban - Mohd Azizee Azman, Nur Hannani Nabilah; Zainol, Nur Zainatul Nadra Zainol (Journal of Quranic Sciences and Research, 2024)
Kajian ini membincangkan tentang isu penapis air halal di Malaysia yang semakin mendapat perhatian dalam kalangan masyarakat di Malaysia. Dalam usaha memastikan kesucian dan keselamatan air minuman, penapis air yang mendapat pengesahan sijil halal dari JAKIM memainkan peranan penting dalam kepenggunaan harian terutamanya umat Islam. Dengan peningkatan kesedaran tentang kepentingannya produk penapis air halal, masyarakat masa kini lebih berhati-hati dalam memilih produk yang digunakan. Kajian ini bertujuan untuk menjelaskan kelebihan dan keburukan mengenai isu halal penapis air di Malaysia dengan meneliti standard dan peraturan yang telah ditetapkan oleh pihak berkuasa seperti Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) untuk memastikan penapis air memenuhi syarat-syarat halal. Dengan demikian, artikel ini akan mengupas isu terhadap pengguna dan industri, termasuk cabaran dan peluang yang wujud dalam memenuhi permintaan terhadap penapis air halal di Malaysia selaras dengan prinsip halalan toyyiban.