A Systematic Analysis on Wujuh Qira’at in Ablution’s Verses and its Implication to the Islamic Law for Recognition System - Kadir, Mohd Nazir; Sarkun, Mif Rohim Noyo; Zainol, Nur Zainatul Nadra; Mohd Yunus, Mohd Amin (Journal of Quranic Sciences and Research, 2021)
Qiraator wujuh qira’at is the methodof recitationof the Quran and the reading varies based on the school of the Imam. The difference within the wujuh qira’atgive effects to the meaning and rules. This article presents the implication of the rules through qira’at mutawatirahby focusing on the ablution verse from the M?idah, verse 6. The research methodlogy adopted is fully based on literature studies with heavy reference on the qiraatbooks, tafsir, hadith, and fiqh through compilation of opinions from AhlusSunnah wal Jamaahscholars. The research findings discovered that varieties in the wujuh qira’atgives more than one meaning for a particular verse. Nonethless, the varieties of the wujuh qira’atdoes not affect the Quranic verse recognition system when referring to the same word. The difference can be detected though the analysis of phonemes that are semantically verified in a phoneme dictionary, hence producing a specific word that carries a specific meaning. Qiraat atau wujuh qira’at adalah kepelbagaian bentuk bacaan dan perselisihannya berdasarkan imam yang meriwayatkan bentuk bacaan tersebut. Kesan daripadaperbezaan wujuh qira’atsebahagiannya memberi kesan perbezaan dari sudut makna dan hukum. Artikel ini membincangkan implikasi hukum melalui qira’at mutawatirahdengan menfokuskan ayat wuduk dari surah al-M?idah, ayat ke-6. Metodologi kajian yang digunakan adalah berdasarkan kajian perpustakaan sepenuhnya dengan menggunakan rujukan dari kitab-kitab qiraat, tafsir, hadith dan fiqh dengan mendatangkan beberapa pendapat dari para sarjana dari aliran Ahli Sunnah wal Jamaah. Dapatan kajian mendapati keperbagaian wujuh qira’atmemberi implikasi lebih dari satu makna yang menghasilkan perbezaan pada sesuatu ayat. Walaupun wujudnya kepelbagaian wujuh qira’at, sistem pengecaman bacaan ayat Quran juga boleh menterjemahkan kepelbagaian wujuh qira’atmelalui penggunaankamus bahasafonem qiraat berbeza yang merujuk kepada perkataan yang sama. Namun perbezaan bacaan qiraat boleh dikenali dengan mengaitkan beberapa fonem yang dipastikan dan disahkan secara semantik dalam kamus bahasa fonemtersebut dan menghasilkan perkataan yang dikehendaki untuk satu makna.