Tadbir Urus Pembangunan Masyarakat Berbilang Etnik: Sebuah Sorotan Tematik: Governance of Multi-Ethnic Community Development: A Thematic Review - Kamri, Khairol Anuar; Abd Hamid, Aizathul Hani; Jaafar, Razi; Mohamed Khamil, Mohd Idham Khalil (Journal of Techno-Social, 2025)
Malay:Tadbir urus pembangunan penting dalam konteks pengurusan kepelbagaian etnik kerana wujudnya persaingan untuk mendapatkan sumber dan status sosial dalam masyarakat. Terdapat pelbagai faktor tadbir urus pembangunan dalam masyarakat berbilang etnik yang mampu memberi kesan kepada kejayaan proses pertumbuhan negara. Oleh itu, artikel ini bertujuan untuk mengenal pasti faktor menyeluruh tadbir urus pembangunan dalam masyarakat berbilang etnik melalui kaedah sorotan tematik berdasarkan kajian yang telah dilaksanakan pada tahun 2017-2022. Artikel ini menggunakan garis panduan PRISMA untuk memilih dan menyemak keputusan kajian lepas secara sistematik. Hasil artikel ini penting untuk membangunkan rangka kerja tadbir urus pembangunan yang komprehensif dalam menguruskan masyarakat berbilang etnik. Sorotan tematik artikel ini telah menunjukkan bahawa faktor penglibatan merupakan faktor utama dalam pengurusan masyarakat pelbagai etnik di samping faktor pengurusan politik, desentralisasi serta peranan institusi kerajaan.English:Governance of development is crucial in managing ethnic diversity, as competition for resources and social status often arises within multi-ethnic societies. Various governance factors can significantly influence the success of a nation’s development process. Therefore, this article aims to identify the overarching factors of development governance in multi-ethnic societies through a thematic review of studies conducted between 2017 and 2022. This article adopts the PRISMA guidelines to systematically select and review previous research findings. The outcomes of this review are vital for developing a comprehensive governance framework for managing multi-ethnic communities. The thematic review highlights that community engagement is the primary factor in managing multi-ethnic societies, alongside political management, decentralization, and the role of governmental institutions.