Kesedaran Ibubapa Terhadap Ketagihan Remaja Dalam Penggunaan Peranti Elektronik: Parents' Awareness of Teenager Addiction to the Use of Electronic Devices - Ab Halim, Fazlinda; Wan Muda , Wan Hanim Nadrah; Wan Muda, Wan Hanim Nadrah; Lee Ming Foong; Lai Chee Sern (Journal of Techno-Social, 2024)
Malay:Seiring dengan perkembangan teknologi dalam abad ke-21, peranti elektronik telah mengalami pembaharuan dan peningkatan dari sudut kecanggihan teknologi dan reka bentuk dari hari ke hari yang dapat membantu kehidupan seharian seseorang agar menjadi lebih mudah dan efisien. Penggunaan peranti elektronik seperti telefon bimbit menjadi satu keperluan apabila sesi persekolahan secara PdPR bermula. Justeru, penggunaan telefon bimbit dalam kalangan remaja sememangnya tidak dapat dielakkan dan lebih memburukkan keadaan adalah ketagihan remaja terhadap peranti ini. Kajian ini dijalankan untuk meneroka kesedaran ibu bapa terhadap ketagihan remaja dalam penggunaan telefon bimbit. Kajian secara tinjauan ini menggunakan soal selidik sebagai instrumen dan diedarkan dalam talian menerusi Google Form. Seramai 44 orang terdiri daripada ibu atau bapa telah menjadi responden kajian ini menerusi persampelan mudah. Data kajian ini dianalisis secara deskriptif dan menghasilkan dapatan seperti kekerapan dan peratusan. Dapatan kajian menunjukkan tahap kesedaran yang tinggi dalam kalangan ibu bapa tentang ketagihan remaja terhadap penggunaan peranti serta kesan ketagihan tersebut kepada para remaja. Namun begitu, hanya sebilangan kecil ibu bapa yang tahu mengenai pendekatan yang perlu diambil bagi menangani masalah ketagihan penggunaan peranti elektronik ini. Kesimpulannya, masalah ketagihan penggunaan peranti elektronik dalam kalangan remaja tidak harus dipandang ringan oleh semua pihak. Ibu bapa perlu memainkan peranan yang lebih besar dalam menangani isu ini agar para remaja memanfaatkan kelebihan peranti dan tidak menyalahgunakan peranti tersebut. English:Along with technological advances in the 21st century, electronic devices have undergone renewal and improvement from the point of view of technological excellence and design from day to day that can help a person's day-to-day life to become more accessible and more efficient. Electronic devices like mobile phones become necessary when the teaching and learning at home school session begins. As a result, teenagers' use of mobile phones is inevitable, and the worst is the teenager's addiction to these devices. The study was conducted to explore parents' awareness of teenagers' addiction to cell phone use. The survey uses questionnaires as a tool and is distributed randomly online via Google Forms. A total of 44 people, consisting of parents or fathers, have responded to this survey. This study data is analysed descriptively and produces findings such as frequency and percentage. Subsequent studies show a high level of awareness among parents about teenager addiction to the use of devices and the effects of such addiction on teenagers. However, only a small number of parents are aware of the approach to addressing the issue of addiction to electronic devices. In conclusion, the problem of the addictive use of electronic devices among teenagers should not be taken lightly by all parties. Parents need to play a more significant role in dealing with this issue so that teenagers take advantage of the device and do not abuse it.