Prinsip â€œIâ€˜TibÄr Al-MaÄlÄtâ€ Dan â€œMurÄ â€˜Ä€t Al-KhushÅ«shiyÄtâ€ Dan Kontribusinya Bagi Keberlangsungan Ummah: Sebuah Kajian Maqasid Al-Syariah - Amin, Abd. Rauf (Journal of Techno-Social, 2018)
Isu kemanusiaan merupakan kajian utama dalam semua kajian keislaman. Fiqh al-Nash dan Fiqh al-Waqiâ€™ merupakan dua kajian utama dalam Kajian metodologi Islam. Fiqh al-Waqiâ€™ memfokuskan pada bagaimana strategi yang mesti dilakukan untuk menerapkan Nash-nash hukum terhadap manusia atau mukallaf. Itulah sebabnya, ulama sangat diharapkan sebagai jembatan untuk menegosiasikan kepentingan manusia kepada sang pencipta. Islam sejak awal sudah menyadari bahawa hukum-hukum Allah tidak akan mampu diaplikasikan tanpa keberlangsungan manusia. Kerana itulah, Islam kemudian menetapkan keberlangsungan manusia sebagai bagian penting dari Maqasid al-Syariah. Hal inilah yang dapat menjelaskan mengapa hukum Islam terutama fatwa mesti sentiasa mempertimbangkan kemaslahatan manusia yang dapat menjamin keberlangsungannya. Artikel ini bertujuan mengenal pasti bagaimana cara ilmu Maqasid al-Syariah bekerja dalam mengawal keberlangsungan manusia dan teori-teoriÂ  Maqasid yang bersentuhan dengan isu keberlangsungan manusia terutama teori â€œIâ€˜tibÄr al-MaÄlÄtâ€ dan â€œMurÄ â€˜Ät al-KhushÅ«shiyÄtâ€. Yang pertama secara sederhana bererti bahawa setiap penerapan hukum mesti mempertimbangkan impak yang akan ditimbulkannya bagi kemaslahatan manusia sementara yang kedua bermakna aplikasi-aplikasi hukum Islam mempertimbangkan spesifikasi-spesifikasi realistis yang dimiliki oleh masyarakat atau manusia yang akan menerima penerapan hukum. Metode yang digunakan dalam kajian ini adalah Library Research dengan cara mengeksplorasi teori-teori yang berkaitan menerusi berbagai literatur-literatur hukum Islam dan Maqasid al-Syariah. Hasil kajian empirik menunjukkan bahawa kedua teori ini telah berkontribusi nyata bagi kelangsungan ajaran-ajaran hukum Islam.