Tahap Pengetahuan Mahasiswa Jurusan Sains Politik Terhadap Istilah Diplomasi dalam Bahasa Melayu: The Level of Knowledge of Political Science Students Regarding the Term Diplomacy in The Malay Language - Syed Mohd Suhaimi, Syed Ismail Idlan Aidid; Suhaimi, Mohamad Suhaizi (Journal of Techno-Social, 2025)
Malay: Urusan diplomatik kini melibatkan rakyat yang ingin mengetahui perkembangan hubungan Malaysia dengan negara lain serta isu-isu antarabangsa. Kerajaan sering mengeluarkan kenyataan rasmi dalam dua bahasa, iaitu bahasa Melayu dan bahasa Inggeris ke pelbagai medium. Istilah-istilah diplomatik mesti diterjemahkan dengan tepat ke dalam bahasa Melayu untuk pemahaman rakyat. Objektif pertama kajian ini ialah mengenal pasti istilah-istilah diplomasi dalam bahasa Melayu. Selain itu, kajian ini juga ingin menganalisis tahap pengetahuan pelajar jurusan Sains Politik terhadap istilah diplomasi dalam bahasa Melayu. Kajian ini menggunakan kaedah campuran yang terdiri daripada kaedah kualitatif dan kuantitatif. Borang soal selidik digunakan dalam kajian dan disebarkan secara dalam talian kepada para responden. Hasil dapatan menunjukkan bahawa tahap pengetahuan para pelajar terhadap istilah diplomasi dalam bahasa Melayu pada tahap yang sederhana. Hal ini demikian kerana, penggunaan istilah-istilah ini amat terhad dan sering digunakan dalam situasi formal. Oleh itu, pendedahan istilah ini dalam bahasa Melayu tidak begitu meluas dalam kalangan rakyat serta perlu diberi perhatian oleh semua lapisan masyarakat. English: Diplomatic affairs now involve the public, who wish to know about the development of Malaysia’s relations with other countries and international issues. The government frequently issues official statements in two languages, namely Malay and English, through various media. Diplomatic terms must be accurately translated into Malay for the public’s understanding. The first objective of this study is to identify diplomatic terms in the Malay language. In addition, this study also aims to analyze the level of knowledge of Political Science students regarding diplomatic terms in Malay. This study employs a mixed-method approach, which includes both qualitative and quantitative methods. A questionnaire survey was used in the study and distributed online to the respondents. The results show that the students’ level of knowledge regarding diplomatic terms in Malay is at a moderate level. This is due to the limited use of these terms, which are often used in formal situations. Therefore, the exposure of these terms in Malay is not widespread among the public and needs to be given more attention by all segments of society.