Pendekatan Humanisme dalam Kalangan Guru bagi Meningkatkan Penyertaan Murid Orang Asli: Humanism Approach Among Teachers To Increase Indigenious Students Participation - Rafsanjani Zainal; Saliah Selamat; Muhaymin Hakim Abdullah; Khairunesa Isa; Mohd Zulfadli Rozali; Halif Md Saleh (Journal of Techno-Social, 2022)
Abstrak: Pendidikan Orang Asli masih menjadi isu utama meskipun negara telah mencapai 65 tahun kemerdekaan. Kajian terdahulu menunjukkan prestasi pelajar Orang Asli lemah dalam pelajaran, mempunyai masalah disiplin dan ketidakhadiran dalam kalangan murid sekolah. Namun, peratusan kehadiran dalam kalangan murid Orang Asli di Malaysia sejak kebelakangan ini ada peningkatan. Malah, rekod menunjukkan terdapat sekolah Orang Asli yang mempunyai kehadiran murid hampir sehingga 100% di Sekolah Kebangsaan Sayong Pinang, Kulaijaya, Johor. Oleh itu, penulisan artikel ini menjelaskan tentang kajian berkaitan ciri-ciri humanistik yang ditunjukkan oleh guru dalam mengurus aktiviti di sekolah menurut murid sekolah tersebut melalui beberapa program yang dijalankan pihak pengurusan sekolah. Kajian menggunakan pendekatan kualitatif dengan mengaplikasikan teknik Nominal Group Technique (NGT) melibatkan informan yang dipilih secara bertujuan dalam kalangan murid sekolah seramai 9 orang. Sepuciri humanistik yang ditemukan dalam kajian ini ialah penampilan guru, baik hati, peramah, penyayang, tegas, pandai ambil hati, kreatif, lucu, bertanggung jawab dan rajin. Penulisan ini memberi implikasi kepada para pendidik dalam membantu penambahbaikan pelan pembangunan pendidikan khususnya murid Orang Asli di Malaysia. Kata Kunci: Dasar awam, pendidikan humanisme, humanistik, pelajar Orang Asli, ponteng, ketidakhadiran sekolah Abstract: Native education is still a major issue even though the country has reached 65 years of independence. Previous studies show that the performance of Native pupils is poor in studies, there are discipline problems and absenteeism among school students. However, the percentage of Native pupils students in Malaysia has shown an increase in recent times. In fact, records show that there is an Native school with up to 100 percent pupils attendance at Sekolah Kebangsaan Sayong Pinang, Kulaijaya, Johor. Therefore, the writing of this article explains about the study related to the humanistic characteristics shown by the teacher in managing activities in the school according to the students of the school through several programs carried out by the school management. The study uses a qualitative approach by applying the Nominal Group Technique (NGT) involving informants who were purposefully selected among school students totaling 9 people. The ten humanistic characteristics found in this study are the teacher’s appearance, kind-hearted, friendly, caring, firm, caring, creative, funny, responsible and diligent. This writing gives implications to educators in helping to improve student education development plans, especially for the Native Pupils in Malaysia. Keywords: Public Policy, Humanism education, Humanistic, Indigenous students, Truancy, School absenteeism